Johanna Larsson har börjat tennisåret 2015 på ett fantastiskt sätt. Årets första stora framgång kom i Hobart där WTA-titeln kunde bärgas i dubbelklassen tillsammans med holländskan Kiki Bertens.

Kiki Bertens och Johanna Larsson

I Australian Open följde Johanna upp med att vinna första omgången i singelklassen innan Agnieszka Radwanska blev för svår. I dubbel blev det Johannas hitintills största framgång genom en kvartsfinalplats, återigen i par med Kiki Bertens.

Detta är, genom alla tider, den mest framskjutna placeringen som en HTK-spelare har nått på seniornivå.

Efter Fed Cup-veckan i Helsingborg, som blev en tuff match för det svenska laget, åkte Johanna vidare för spel i Rio och Acapulco. Johanna tog sig till en meriterande semifinalplats i singelklassen i Rio och i Acapulco vann ”Jo” mot 41-rankade amerikanskan Sloane Stephens med klara 6-3, 6-2.

I skrivande stund tog det stopp i Acapulcos singelkvartsfinal medan starka dubbelparet Larsson/Bertens snart spelar semifinal.

Framgångarna i både singel och dubbel gör att Johanna inom kort har chansen att uppnå sin hitintills högsta ranking i både singel och dubbel.

Vad är det nu som får Johanna att spela så bra tennis?

htktennis.com fick möjligheten att få svar på en del frågor:

Johanna, varför spelar du så bra just nu?

– Jag har jobbat hårt under en längre tid och nu börjar det ge resultat. Nu när jag har spelat många matcher i både singel och dubbel så känner jag mig mycket bekvämare i matchsituationerna. Jag älskar verkligen matchmomentet.

Vad är det som du har förbättrat allra mest?

– Jag tycker att jag har fått en bättre variation i serven. Min backhand har också blivit stadigare. Sedan tror jag att det ger resultat när jag vågar följa upp bra slag med attack mot nätet.

Johanna Larsson

Vad har du för målsättningar just nu?

– Mitt mål är att nå min bästa ranking i både singel och dubbel. Jag hoppas också kunna få spela under andra veckan i en eller flera Grand Slam-tävlingar. Sedan vill jag förstås vinna min första WTA-titel i singel.

HTK:s och Johannas tränare Mattias Arvidsson är förstås en viktig pusselbit i framgångarna.

 

Mattias, vad ser du som viktiga ingredienser för att Johanna skall kunna fortsätta utvecklas?

– Vi jobbar på att vara mer noggranna i varje poäng och att försöka styra fler poäng med hjälp av bra servande och returtagande. Bra fötter ska bli ännu bättre så att hon kan styra även i längre slagväxlingar.

– Sedan är det viktigt att Johanna blir starkare så att hon kan jobba djupare i benen och spela tennis med bättre balans. Där tycker jag att klubbens fystränare Ronny Persson har bidragit med mycket kunskap.

 

Mattias ArvidssonMattias, i din roll som tränare i HTK så hyr Johanna in dig som coach under ett antal veckor per år. På vilket sätt kan det vara en fördel för klubben?

– Jag ser det som oerhört viktigt att ha Johanna i klubben då hon är en bra förebild och har en bra ”krigarinställning”. Juniorerna har också chansen att se vad som krävs för att nå denna nivån. Jag tror också att det är bra för klubben att ha en tränare som har ”örat mot touren” då man hela tiden kan se vad som händer och hur utvecklingen ser ut. Jag försöker förstås även delge mina erfarenheter till alla tränare i klubben.

Vi önskar Johanna lycka till och hoppas på fortsatt utveckling av både spel och ranking.

 

 

Johanna Larsson är för tillfället rankad 56 i singel och 75 i dubbel. Johannas högsta ranking i karriären är 46 i singel och 61 i dubbel. Johanna har tre WTA-titlar i dubbel och väntar på sin första i singel. På ITF-nivå har däremot Johanna hela tolv singeltitlar och 16 dubbeltitlar.

Mer information om Johanna hittar du på WTA:s hemsida.

 

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!